Austerlitz gastroform cup 2024
Soutěž slavnostně zahájili svým proslovem ředitelka zámku Eva Kellner Fialová, starosta města Slavkov u Brna Michal Boudný, předseda hodnotící komise AKC ČR Jakub Sedláček a ředitelka ISŠ Slavkov u Brna Vladislava Kulhánková a jako ředitelka soutěže celé klání na „slavkovském bojišti“ zahájila.
Soutěž se jako v loňském roce odehrála v historických prostorách zámeckých koníren. Soutěžit přijelo celkem 9 škol z celé České republiky a 2 školy ze sousedního Slovenska: Stredná odborná škola podnikania v remeslách a službách Senica a Spojená škola dopravy a služieb Holíč. Soutěžící měli za úkol během 60 minut vyfiletovat 2 kusy pstruha duhového a připravit 4 porce pokrmu. Ryby dodalo Rybářství Skalní Mlýn z Moravského krasu. Letos soutěžící hodnotily dvě poroty – odborná, ve složení Jakub Sedláček, viceprezident AKC, Václav Šmerda a Radek Vrána, oba členové AKC, a laická, jejímiž členy byli Veronika Slámová, radní města Slavkov u Brna a manažeři restaurace Radegastovna Pirát Vyškov Radek Fryšták a Vojtěch Hnila.
Soutěžní klání během celého dne poctili svojí přítomností mnozí hosté z laické a odborné veřejnosti a svojí účastí přispěli ke zvýšení prestiže této soutěže: poslanec Parlamentu ČR Jiří Horák, ředitel Krajské hospodářské komory jižní Moravy Tomáš Psota, starosta města Slavkov u Brna Michal Boudný, ředitel OHK Vyškov Jiří Pinkas, zástupce ředitele Policie ČR Vyškov Marek Lužný, emeritní starosta města Slavkov u Brna Petr Kostík, místostarostka města Marie Jedličková, radní města Veronika Slámová, general manager hlavního partnera soutěže společnosti Gastroform Brno Pavel Prostřední, prezident AKC ČR Miroslav Kubec, předsedkyně pobočky AKC Brno a obchodní zástupce Světa pečení Eliška Dernerová, prezident CBA Aleš Svojanovský, ředitelka ZŠ Slavkov u Brna, Komenského Věra Babicová a Renáta Macharová, zástupkyně ředitelky, Petr Budík, general manager společnosti Marmiton Brno, general manager hotelu International Brno Beatrice Vojtková, FB manager hotelu International Brno Robert Geryk, PR manager hotelu Quality Brno Monika Lučanová, manažeři Bowling Brno manželé Milan a Soňa Potomští, Aleš Šilhánek za Nadační fond Student a Jana Kyjovská z Klubu seniorů Slavkov u Brna a mnoho dalších milých návštěvníků.
Sluší se poděkovat partnerům a sponzorům, kteří soutěž podpořili a připravili pro soutěžící výborné zázemí a dárky: Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, Auto Bayer Slavkov u Brna, Bowling Brno, Cukrárna Janský Vyškov, Gastroform – vybavení pro gastronomii, Hotel International Brno, Hotel Quality Brno, ISŠ Slavkov u Brna, Jihomoravský kraj, Květiny Kopečná Slavkov u Brna, La obchůdek manželů Juříčkových Slavkov u Brna, Lázně Luhačovice, Lynys – dodavatel ovoce a zeleniny, Marmiton Brno – pracovní oblečení pro gastronomii, Město Slavkov u Brna, Nadační fond Student, Pekařství Halouzka Rousínov, Restaurace Zlatá loď Brno, Řeznictví a uzenářství Kuda Slavkov u Brna, Sahm Gastro Brno, Svět pečení Brno, Zámek Slavkov – Austerlitz. Všem velký dík a doufáme, že naší soutěži zachovají věrnost i v dalších ročnících.
Vyhodnocení se tentokrát konalo v Divadelním sále slavkovského zámku. Pro soutěžící, pomocníky, trenéry, obě komise a organizační tým bylo připravené mnoho cen a dárků. Na začátku vystoupila skupina mažoretek z Vyškova pod vedením trenérky Andrey Kubecové. Jejich místy až akrobatické vystoupení bylo příjemným zpestřením po celodenním napětí.
Cenu laické komise za nejelegantnější a nejchutnější pokrm získala:
Yaroslava Kelemen z ISŠ Slavkov u Brna
Odborná komise stanovila pořadí:
- místo Marek Čermák, ISŠ Slavkov u Brna
- místo Yaroslava Kelemen, ISŠ Slavkov u Brna
- místo Šimon Nykl, SŠ gastronomie a obchodu Zlín
Děkujeme všem za účast a podporu a těšíme se za rok ve Slavkově u Brna na shledání při 3. ročníku soutěže Austerlitz Gastroform Cup 2025. Zvláštní poděkování patří celému organizačnímu týmu za přípravu a organizaci tak náročné akce.
Musilová, ISŠ