Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 14°C St 12°C Čt 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Blíží se krajské volby. Co pro nás znamenají?

Blíží se krajské volby. Co pro nás znamenají?

Blíží se krajské volby. Letos se uskuteční v termínu od 20. do 21. září.

Volit se bude 65 zastupitelů, kteří mají podobnou roli jako poslanci na národní úrovni - rozhodují ale o regionálních záležitostech, které se nás každodenně týkají. 
Například ve Slavkově Jihomoravský kraj zřizuje Integrovanou střední školu, stanici Zdravotní záchranné služby, sídlí zde pobočka Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. V uplynulých letech to byla právě tato krajská příspěvková organizace, která stála za dlouholetou přípravou a realizací rekonstrukce průtahu městem. Podobně se tato organizace stará o dalších cca 4200 kilometrů silnic II. a III. třídy.
Práce Jihomoravského kraje se propisuje také do fungování integrovaného dopravního systému, včetně plánování modernizace vozového parku – tedy vlaků a autobusů. Plánovaná stavba zařízení pro tělesně postižené v ulici Slovanská je také v režii kraje. Podobně se kraj stará i o další sociální zařízení – od domovů pro seniory po chráněná bydlení. Zřizuje také většinu okresních nemocnic – tedy i ve Vyškově, Kyjově a dalších sedmi městech. 
Jihomoravský kraj podpořil také výstavbu nové svazkové školy třímilionovou dotací na projekt. Kraj podporuje i kulturní akce, které se v našem městě konají – například Vzpomínkové akce na Bitvu u Slavkova, Veteranfest i Dny Slavkova. V současné době opravujeme také za přispění kraje boží muka sv. Vendelína v Jiráskově ulici. V minulosti to zase byla například stanice dobrovolných hasičů a jejich vybavení. Hejtmanství je také aktivním partnerem pro rozvoj cyklostezek nebo cestovního ruchu.  Podporuje také projekty v oblasti životního prostředí – především projektech, které v krajině pomáhají zadržovat vodu, jako jsou rybníky nebo výsadba nových biokoridorů.
Jihomoravský kraj tvoří sedm okresů (Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov a Znojmo. Obcí s rozšířenou působností, jako je například i Slavkov u Brna, je na jižní Moravě 21. Celkový počet obcí na jižní Moravě je 672. Kraj se stará přibližně o 1,2 milionu obyvatel.