Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 13°C So 14°C Ne 14°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Další úspěchy pro slavkovskou atletiku

Další úspěchy pro slavkovskou atletiku

Splněné limity pro Mistrovství světa juniorů v Limě

Na konec května měli slavkovští vrhači v plánu výsledková zlepšení. V tréninku ubývá silové přípravy a s vyšším počtem technických jednotek se obvykle dostavují osobní rekordy. Marek Hrubý se musel nejprve vypořádat s maturitou, a tak bylo trénování na několik týdnů až na druhém místě. Na mezinárodním vrhačském mítinku v Halle an der Saale na konci května, ani ve třetím kole soutěže družstev dorostu a juniorů v Olomouci si Marek ještě osobák nevylepšil. Na obou závodech si ale maxima upravil Jan Fiala.

K velmi dobrému výkonu z Halle 18,48 m přidal Honza v Olomouci skvělou sérii 18,60 m, 18,63 m a 19,05 m. Vítězný výkon byl navíc splněný limit pro účast na Mistrovství světa juniorů v Limě.

Celá příprava je od prvního říjnového tréninku nasměrována k vrcholu sezony, tedy k Mistrovství ČR. I letos jsme chtěli to nejlepší předvést na nejlépe obsazeném závodě. O kvalitě koulařské soutěže svědčí fakt, že o možném splnění limitu na MS juniorů se uvažovalo u pěti závodníků. Takhle konkurenční prostředí momentálně nepanuje v žádné jiné disciplíně.

Závod začal v mírném tempu. Tři z pěti favoritů zůstali po třech pokusech za očekáváním. Soutěž vedl Jan Fiala výkonem 18,09 m. Ve finálové sérii se ovšem začalo pálit ostrými. Mezi úspěšnými střelci byl i Marek Hrubý, který výkonem 18,76 m (splněný limit) zůstal o 2 cm druhý za Štěpánem Reslem z Jičína (18,78 m a rovněž splněný limit). Třetí místo bral Petr Stehlík (18,19 m), čtvrtý Jan Fiala (18,09 m).

Momentálně tedy Marek i Honza patří mezi čtyři koulařské „limitáře“, ale hra o účast pro pouze dva nejlepší poběží až do 29. 7., kdy končí kvalifikační období.

 

Výškařští dorostenci mezi elitou na MČR

Velmi dobře reprezentují slavkovskou atletiku dorostenci a dorostenky. Zejména kompaktní skupina dorostenců se prezentuje velmi jistými výsledky v soutěži družstev dorostu a také ve II. lize mužů. Vysokou úroveň si drží skokanská skupina. V hlavní disciplíně – skoku vysokém – si během května a června pojistili účast na MČR dorostu a juniorů všichni tři. Běžně ale nastupovali i v doplňkových disciplínách – skoku o tyči, skoku dalekém, trojskoku, …. Tentokrát medaili z MČR sice nepřivezli, ale svými výkony potvrdili, že patří mezi nejlepší dorostenecké výškaře v republice: A. Havrda (192 cm – 4. místo), A. Urban (188 cm – 8. místo) a M. Míča (184 cm – 11. místo). Arnoštovi Urbanovi vyšla i soutěž v trojskoku, kde si vybojoval 7. místo výkonem 13,12 metrů.

 

Úspěchy staršího žactva

Starším žákyním se letos v soutěži družstev podařilo probojovat do jihomoravského finále, kde skončily na 8. místě. Nejvíce bodů za všechna tři kola přinesla Julie Fialová, která si během jara vylepšila výkony ve všech svých oblíbených disciplínách – koule (9,37 m), oštěp (26,90 m), disk (24,41 m). Mezi žáky se v soutěži družstev nejlépe dařilo Adamovi Konečnému – 60 m (7,48 s), dálka (5,38 m).

Z mistrovství Jihomoravského kraje si zlatou medaili odvezla Anna Míčová v hodu diskem (24,46 m), Adam Konečný získal stříbro na 150 m (17,78 s) a bronz na 60 m (7,54 s). Úspěšný byl také Tomáš Ošmera, který si vyházel diskem 3. místo (22,44 m).

Mistrovství Moravy a Slezska už bylo nad naše síly. Do desátého místa se umístil pouze Adam Konečný – 4. místo (60 m – 7,40 s), 4. místo (150 m – 17,79 s) a Julie Fialová – 8. místo (koule – 9,09 m).

 

Ml. žactvo nebývale úspěšné

Ml. žactvo má svůj vrchol v podobě Mistrovství Moravy a Slezska, ze kterého jsme poslední dva roky přivezli vždy pouze jeden bronz. Poslední titul v této kategorii vybojoval Jan Fiala v hodu oštěpem v roce 2019. Po 5 letech na něj parádně navázali letošní ml. žáci, když v pekelné výhni Porubského stadionu v Ostravě získali hned 2 zlata, 1 stříbro a 2 bronzy. Takový úspěch ml. žactvo nepamatuje. Titul získal v běhu na 60 m A. Kočvara (7,88 s) a štafeta na 4 x 60 m ve složení J. Chiedozie, K. Slezák, A. Kotolan a A. Kočvara (31,29 s – nový oddílový rekord o téměř 2 s). Stříbro získala A. Procházková na 60 m (8,19 s – oddílový rekord), bronz pak A. Kočvara v hodu kriketovým míčkem (57,32 m) a štafeta na 4 x 60 m ve složení N. Pischová, M. Novotná, J. Peksová a A. Procházková (32,66 s – oddílový rekord).

V soutěži družstev mladšího žactva proběhlo 2. a 3. základní kolo, ve kterém kluci potvrdili jednoznačnou dominanci a holky zopakovaly skvělé 3. místo, které oběma celkům zajišťuje start ve finále, které hostí 11. 9. Blansko.

 

Soustředění nejmladších atletů

V pátek 24. května vyrazilo dvacet sportovců z prvních dvou tréninkových skupin se svými rodinami a trenéry do krásného prostředí rekreačního areálu Pod Templštýnem. Cílem bylo nejen potrénovat, ale také upevnit vzájemné vztahy případně vytvořit nové. I přes náladovost počasí se nám podařilo věnovat se skokům, hodům, běhům, štafetovým závodům a nesměl chybět i společný táborák. Víkend si všichni užili, odjížděli unaveni a plni nových zážitků. Děkujeme všem za skvělý přístup.

Trenéři atletiky