Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Ne 31°C Po 15°C Út 19°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Junák Slavkov informuje

Junák Slavkov informuje

Zprávy z Junáckého oddílu Slavkov u Brna

Skautská pouť

Dne 20. dubna se v Rajhradě konala skautská pouť pro skauty z celé brněnské diecéze. Ze Slavkova jsme vyrazili sice ve skromném počtu, ale i tak jsme si to pořádně užili. Na místě nás čekala interaktivní stezka oborou, kde jsme plnili různé úkoly. Např. jsme vyzkoušeli filtr z PET láhve, stavěli kostel z kostek nebo poskládali domino ze starých knih. Občerstvili jsme se v kavárně, kterou pro nás připravilo skautské středisko Rajhrad, v dílničkách jsme si vyrobili placku a zkusili si poskládat origami draka. Nakonec jsme navštívili tamní muzeum, kde jsme si poslechli velmi zajímavý výklad o exponátech. Celou pouť jsme zakončili mší svatou a poté se spokojeně vydali zpět domů. Už teď víme, že na další skautskou pouť vyrazíme rádi znovu.

 

Bez práce není tábor ani dřevo na zimu

Tábor už nám pomalu šlape na paty, a tak jsme se rozhodli věnovat celý víkend opravám a renovacím táborových stanů. V pátek 3. května po schůzkách jsme tak už někteří rovnou zůstali na klubovně, abychom hned v sobotu ráno mohli začít s pracemi. Ještě před spaním jsme ale zvládli zkontrolovat plachty. Druhý den nám jedna dobrá duše donesla snídani. Během ní se náš počet navýšil. Prvně jsme si udělali aspoň částečně stín tím, že jsme si nad hlavami rozdělali velký nůžkový stan. Pak vytáhli podsady a kovové konstrukce - áčka. Ta jsme označili barvou podle typu, aby jejich stavba na táborové louce byla snadnější. Také jsme začali brousit podsady a až bylo hotovo, všechny jsme natřeli barvou a nechali schnout. Mezi prací jsme si pochutnávali na dobrých svačinkách a obědě. Večer jsme uklidili pracoviště, šli na večeři a spálení od slunce spát. Třetí den se pokračovalo s podsadami. Bohužel jsme nestihli vše, a tak nás brzy čeká podobný víkend plný práce, ale současně příležitosti si na čerstvém vzduchu popovídat o všem možném i nemožném.

O pár dní později, o svátečním Dni vítězství 8. května, se na klubovně sešla jiná partička brigádníků. Kromě dětí a vedoucích mezi nimi bylo i několik šikovných rodičů. Přítomní pánové se hned pustili do pomoci s řezáním a štípáním dřeva. To bylo už od podzimu připraveno vedle klubovny na zpracování a mezitím krásně vyschlo. Také jsme vyčistili okapy, holky poctivě umyly všechna okna v celé budově a v některých místnostech se i pořádně uklidilo. V neposlední řadě se podařil udělat trochu pořádek na půdě a připravit nepotřebné věci k odvozu do sběrného dvora. Jsme rádi, že se to nejdůležitější stihlo udělat už během dopoledne a moc děkujeme všem zúčastněným za pomoc se dřevem a úklidem. Další práce nás na klubovně čekají už během května.

 

Za slavkovské skauty Medvěd, Eliška a Míla