Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Ne 31°C Po 15°C Út 19°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Město chce rozšířit hřbitov. Architekti navrhli budoucí podobu.

Město chce rozšířit hřbitov. Architekti navrhli budoucí podobu.

Radnice chce řešit nedostatečnou kapacitu městského hřbitova.

K prověření možností rozšíření proto oslovila architekty, aby navrhli budoucí podobu této nové části, která by měla vzniknout na pozemku stávající parkovací plochy. Prostor o téměř 600 m2 umožní postupné vybudování 204 urnových hrobů pro uložení 1224 uren a také kolumbária se 180 místy. Vznikne také budova se zázemím pro toalety, sklady a kontejnery. Na zbylém prostoru pak vznikne parkoviště pro deset aut a jedno ZTP a zázemí pro kontejnery na tříděný odpad.

„Kolumbária jsou navržena jako systém svislých a vodorovných vzájemně provázaných prefabrikovaných teracových desek. Tyto budou vloženy do připravených nik v kolumbáriové zdi. Hlavní nosná i pohledová struktura bude tvořena bílými teracovými deskami, které budou vytvářet jednotlivá urnová místa,“ vysvětlují autoři studie Petr Štukheil a Vladimír Šobich. 

Architekti dbali na zachování zeleně a vzrostlých stromů. Do nové části zakomponovali dalších devět javorů a lípu. Samozřejmostí jsou odpočinkové zóny s lavičkou. Do několika míst navrhnuli květinové záhony. Zázemí hřbitova bude postaveno z vrstveného betonu. Z parkoviště bude vybudován také nový bezbariérový vchod s portálem ze stejného materiálu, který navazuje na osu hlavní komunikace.

Hřbitov i kaple jsou používány od roku 1659. V roce 1795 byla pod jižní kaplí zřízena rodová hrobka Kouniců, ve které byl mimo jiné pohřben Václav Antonín z Kounic-Rietbergu (1711– 1794), diplomat a především dlouholetý rakouský státní kancléř v éře Marie Terezie, Josefa II. a Leopolda II. Kaple je spolu se špitálem Na Špitálce, hřbitovní branou a litinovým křížem památkově chráněná.