Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 14°C St 12°C Čt 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Motoklub Austerlitz informuje

Motoklub Austerlitz informuje

Zdravím, přátelé řídítek a jedné stopy.

Minulá výprava po stopě pokladu sv. Maura se vydařila. Ačkoliv jsme zmokli každý den, přesto jsme si užili parádní poježdění. Ať zpytuje svědomí, kdo na výpravě nebyl. Poznali jsme nová místa, kde bylo fajn a kam se budeme rádi vracet, například na vřídelní kolonádu v Karlových Varech.

V době, kdy v předstihu píšu tento příspěvek, jsme opět sbaleni na cestu. V pátek 23.8.2024 odjíždíme na tři dny do Polska, do oblasti Slezských a Živeckých Beskyd. Park Krajobrazowy Beskidu Śląskiego je jedna z nejoblíbenějších motocyklových destinací. Míříme do kraje plného památek, kraje velkých duchovních tradic a historických církevních staveb. Navštívíme rodiště Jana Pavla II. ve Wadowicích, výcvikové středisko olympionika a téměř polského národního hrdiny, skokana na lyžích Adama Malyše ve Wisle, přečerpávací elektrárnu a mnoho jiného. Krom toho se těšíme na krásná jezera, nádherné hory a silnice zdejšího kraje, které zřejmě navrhli speciálně pro motocykly.

Cestou tam se zastavíme v Kroměřížské Květné zahradě, v Hodstavicích v rodném domku Františka Palackého, na Starých Hamrech u pomníku literární postavy básníka Petra Bezruče, Maryčky Magdónové, v rodišti herce Jozefy Krónera a jinde.

Na zpáteční cestě zabrousíme na Slovensko, navštívíme Malou Fatru, Jánošíkův kraj, Rajeckou dolinu, Manínskou a Kostoleckou tiesňavu. Prohlédneme si odvážně navrženou výškovou budovu v Považskej Bystrici a lidové stavby v Súlovských horách. Projdeme se nově opravenou kolonádou v Luhačovicích.

Na 7.9. je připraven přejezd přes sedlo Bílých Karpat přes Pezinskou Babu.  Jednodenní výlet si zpestříme připomínkou historie Šaštína a Plaveckého hradu. Ze sedla motocyklu si prohlédneme Bratislavské mrakodrapy, postavené v posledních desetiletích na břehu Dunaje, Děvínský hrad na soutoku Dunaje a Moravy a zastavíme se u automobilky Volkswagen v Devínskej vsi. Údolím řeky Moravy se propleteme až k bobřím hrázím na Dyji a prozkoumáme konstrukci litinového skleníku  lednického zámku. Cestou domů zbude už jen zastávka u tvrze v Bošovicích a posledním navštíveným objektem bude halštatská mohyla u Šaratic.

Přátelé, nejlíp uděláte, pokud budete cestovat s námi, a můžete se těšit ze společných zážitků v sedle. Sledujte tedy webové odkazy níže v textu nebo vývěsku Motoklubu Austerlitz. Více se dozvíte prostřednictvím www.slavkovak.cz, www.motoklubausterlitz.cz nebo na naší vývěsce naproti kostela u vchodu do Svojsíkova parku.