Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Ne 31°C Po 15°C Út 19°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Otevřené zahrady 2024

Otevřené zahrady 2024

Víkend otevřených zahrad 8.6.2024 jsme využili k uspořádání zájezdu ZO ČZS Slavkov u Brna do méně známé severní části Drahanské vrchoviny.

První zastávkou byla pečlivě udržovaná Bylinková zahrada Naděje v Brodku u Konice. V nadmořské výšce téměř 600 m n.m. se daří přibližně 120 druhům bylin, personál nám poskytl výklad o jejich pěstování a účincích, poté následoval nákup sazenic a léčivých přípravků včetně gemmoterapie jako medicíny 3. tisíciletí.

 

Druhým cílem byl Zámek Konice. Původem barokní stavba je nyní ve vlastnictví Města Konice, je vzorně opravena, absolvovali jsme kompletní prohlídkovou trasu zahrnující expozici řemesel, krejčovství, audiovizuální techniky, ložnici posledních soukromých majitelů zámku do r. 1945, galerii s aktuální výstavou a velký sál. Obdiv zaslouží největší sbírka sekyr na světě zapsaná v roce 2015 do Guinessovy knihy rekordů.

 

Po chutném obědě jsme se přesunuli do Borotína. Zdejší arboretum, jehož počátky sahají do 80. let minulého století, kdy ho vybudovalo místní JZD, prošlo zajímavým vývojem a po několikeré změně vlastnických vztahů se pomalu navrací k původnímu věhlasu. Kromě běžných stromů, keřů a rostlin lze vidět různé styly zahradních úprav – japonskou, čínskou a sovětskou zahradu, poslední z nich získala po vzniku v r. 1983 mezinárodní ocenění. Na rozdíl od bylinkové zahrady je před současnými vlastníky ještě mnoho práce k obnově arboreta do bývalé slávy. Rovněž zde byla možnost nákupu sazenic, a tak se zavazadlový prostor autobusu zaplnil zelení. Bonusem pro návštěvníky arboreta je prohlídka ručně vyřezávaných mechanických betlémů, u jednoho z nich dokonce s pravým peklem v podzemí.

 

Poděkování patří př. Vladimíru Lužovi za přípravu zájezdu. Příznivé ohlasy nás těší a jsou výzvou k přípravě dalšího tematického zájezdu.

 

Jiří Matyáš

www.zahradkari.cz/zo/slavkovubrna/

Autor fotografií: Ladislav Jedlička