Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Ne 31°C Po 15°C Út 19°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Poldr za kotelnou Zlatá Hora ochrání město před přívalovými dešti

Poldr za kotelnou Zlatá Hora ochrání město před přívalovými dešti

Ochrana města před přívalovými dešti. K tomu má posloužit nový poldr, který město plánuje za kotelnou. Umožní zachycení lijáků a bahna z lokality Vinohrady, aby chránil obyvatele a jejich domy na Zlaté Hoře, Pod Vinohrady a na ulici Slovanská.

 „Záměr zbudovat poldr v této lokalitě je dlouhodobý, proto byl i zařazen již před mnoha lety do územního plánu. S přívalovými dešti máme ve Slavkově časté nepříjemné zkušenosti a podle klimatických modelů vypracovaných v uplynulých letech budeme s jejich dopady bojovat ještě intenzivněji. Poldr také není pouze ochranou před bleskovými povodněmi, ale také novým prvkem v těsné blízkosti města, který pomůže zadržet vodu v krajině,“ vysvětlil starosta Michal Boudný.  

 

V případě, že bude schválena dotace, zahájí město výstavbu v příštím roce. Nyní máme „jízdenku“ k unijním financím – projekt je schválen v brněnské metropolitní oblasti. Odhadované náklady činí 15,7 milionu korun, dotace je navržena ve výši 13,3 milionu. Z předpokládané celkové částky tak pokryje přibližně pětaosmdesát procent.