Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 14°C St 12°C Čt 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
RADY DO ZAHRADY – září 2024

RADY DO ZAHRADY – září 2024

Pranostika: Na svatého Václava babí léto nastává.

Ovoce na uskladnění.

Letní odrůdy jsou pěstovány k přímé spotřebě a nelze je dlouhodobě skladovat. Pro uskladnění nejdříve sklízíme vyzrálé podzimní odrůdy a potom až zimní, což bývá obvykle v první polovině října. Ovoce sklízíme za suchého počasí po opadnutí rosy. Při česání za deště se ovoce snadno kazí a snižuje se jeho trvanlivost. Již při sklizni ovoce třídíme a pro uskladnění vybíráme jen plody dostatečně vyzrálé, zdravé, nepoškozené a neotlačené. Ovoce před skladováním neomýváme. Plody s menšími vadami, napadené strupovitostí, sklovitostí, hořkou pihovitostí a sazovitostí, plody malé a spadané odvezeme do moštárny, kde si z nich necháme vylisovat lahodný mošt. 

Ve skladovacích prostorech s cirkulací vzduchu ovoce ukládáme do vzdušných přepravek. Pro jablka je vhodná skladovací teplota 1-5°C, pro hrušky 1-4°C. Teplota nad 6°C urychluje zrání a podporuje vznik hnilobných procesů. Sušší vzduch pod 80 % pak vyvolává scvrkávání plodů. Jablka a hrušky by se neměly skladovat s cibulí, česnekem a bramborami, protože rychle přejímají jejich pachy. Během skladování často kontrolujeme uskladněné ovoce. Pokud objevíme nahnilé kusy, ihned je odstraníme, aby se hniloba a plísně dále nešířily. Nejprve vyskladňujeme konzumně dozrávající odrůdy. Zatím tvrdé zimní odrůdy, které jsme uskladnili v zadní části skladovacích prostor, ponecháme až konzumně vyzrají.

Podrobné informace o naší organizaci, moštování a výstavě ovoce najdete na www.zahradkari.cz/zo/slavkovubrna

Provoz moštárny bude zahájen 31.8. 2024, veškeré informace jsou na stránkách ZO v sekci Moštárna. Objednání na mobil 799 529 811 vždy od 18 do 20 hodin.

Výstava ovoce a zeleniny s ústředním tématem Podzim v sadu bude ve dnech 21.-22. 9. 2024 v zámeckých konírnách. Příjem exponátů ve čtvrtek 19.9.2024 odpoledne na místě. Uvítáme nejen Vaše krásné výpěstky, ale též vzorky plodů poškozených, aby bylo vidět, co příroda také dává a jak se bránit. Samozřejmostí je bohatá tombola, prodej moštů, povidel ovoce, burčáku, včelích produktů. Kavárna v sadu pro Vás připraví zajímavé speciality.

Na návštěvu Vás zvou vystavovatelé a pořadatelé.

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO ČZS Slavkov u Brna.

Vladimír Luža