Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 14°C St 12°C Čt 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
RADY DO ZAHRADY – srpen 2024

RADY DO ZAHRADY – srpen 2024

Pranostika: Jaké počasí o svatém Bartoloměji (24.8.), takové bude i celý podzim.

    Prázdniny se přehouply přes polovičku, ale na zahradě je stále nádherně. Letničky a trvalky kvetou naplno. Nyní si můžeme v klidu užívat plody našeho jarního snažení. Je to odměna za všechno vysazování, vysévání, zalévání a další nutné práce, bez nichž by všechna ta krása nebyla. Dozrávající úrodu postupně sklízíme, a kterou okamžitě nezkonzumujeme, tak ji uskladňujeme, zavařujeme, děláme mošty, marmelády a jinak zpracováváme. Aby i příští rok nám stromy a keře opět daly bohatou úrodu, musíme se jim již nyní věnovat a udělat k tomu nezbytné kroky.

    V průběhu měsíce dokončíme udržovací řez peckovin, neboť pozdější termín řezu by mohl přispívat ke zhoršenému hojení ran a tvorbě kleotoku. Při řezu dbáme na čistotu řezu a na vzniklé rány pro lepší hojení použijeme stromové balzámy a štěpařské vosky. U drobného ovoce, jako jsou maliny – zejména jednou plodící, odstraníme odplozené výhony u země. U keřových rybízů a angreštů 4 - 6 leté výhony. U stromových tvarů angreštu lze lehce prosvětlit korunky probírkou a odstraněním zahušťujících letorostů.

    Do předem připravených záhonů vysazujeme novou sadbu jahodníku. K výsadbě používáme kvalitní sazenice ze šlechtitelských ovocnářských stanic. Zde máme velký výběr odrůd pro bohatou a zdravou úrodu v příštích letech. Také na stávajících jahodníkových záhonech můžeme dosadit nové za uhynulé a nemocné.  Jahodovna by se měla každý třetí rok vysazovat na nové stanoviště, protože půda je jednostranně vyčerpána, sazenice odumírají a aby se nerozšiřovaly nemoci a škůdci jahodníku. Při výsadbě dbáme na to, aby tzv. srdéčko bylo vždy nad zemí – jak je znázorněno na přiložené fotografii.

Výstavu ovoce a zeleniny s tématem PODZIM V SADU uspořádáme ve dnech 21.-22.9.2024 v zámeckých konírnách. Příjem exponátů ve čtvrtek 19.9.2024 odpoledne. Čeká na Vás bohatá tombola, prodej ovoce, moštů, povidel, burčáku a vína, včelích produktů, odpočinout si můžete v oblíbené Kavárně v sadu se zajímavými specialitami.

Koncem srpna bude zahájeno moštování ovoce v moštárně na ul. Lomená 1439.

Podrobné informace nejen k těmto aktivitám najdete na www.zahradkari.cz/zo/slavkovubrna/

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO ČZS Slavkov u Brna.

Vladimír Luža