Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 14°C St 12°C Čt 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Slavkováci uspěli na IVCA Rally 2024 v Ostravě

Slavkováci uspěli na IVCA Rally 2024 v Ostravě

Klub českých velocipedistů v Hrabové byl pořadatelem mezinárodního setkání příznivců historických kol IVCA (International veteran cycle association) Rally.

Ředitel závodu Jiří Axman poskytnul rozhovor s vítězem kategorie Draisin (odrážedla) - novodobým Mistrem Světa slavkovákem Miroslavem Moudrým a Ivanem Křivánkem čtyřnásobným Mistrem Světa.

Proč ses přihlásil na poslední chvíli a to pouze na den závodu­?

Původně jsem nechtěl závodit, měl jsem objednánu dovolenou v Maďarsku, ale obětoval jsem 2 dny, abych mohl startovat na území ČR v Hrabové, kde mně výjimečně povolili jen start v kategorii K1 - draisinách bez další účast v bohatém programu akce.

 

Jak jsi dlouho trénoval?

4 roky jezdím ve svém volnu na draisině i normálním kole.                                       

 

Co vlastní příprava na závod?

Trénoval jsem intenzivně měsíc před soutěží. Cyklostezku mám od mého domu 50 metrů a já trénoval úseky 1,5 - 3 km. Samotný závod byl původně vypsán na cca 1600 metrů      (anglická míle). Na doporučení mého kamaráda a mentora  této disciplíny jsem trénoval rychlé starty s krátkou výdrží, což se mně nakonec vyplatilo a z důvodu zkrácení původních tratí (po urychlení pořadu ) na 400 metrů. V mé kategorii draisin byly 2 jízdy bez kvalifikace, dosažené časy určovaly přímo pořadí. Můj čas byl 1 minuta 57 vteřin s rychlostí 20,7 km za hodinu, druhý v cíli Jireka Fiala z Brna - jasný favorit, měl ztrátu 62 setin.                                                                                                                                                                    

 

Co umístění Tvého devítiletého syna Mirka?

Vzhledem k malé výšce byla zapůjčena malá draisina „ Lišče“, na které celý týden trénoval styl jízdy a ovladatelnost stroje. Ve vlastním závodě našel svou stopu a porážel i starší jezdce. I on obsadil 1. místo na mistrovském závodě!          

 

Jak ses dostal k daisinám? Věnuji se kolům veteránům dlouhodobě.

Před 4 lety jsem dostal k 50 letům dárek - draisinu s podmínkou, že na ní ujedu 50 km, což sem s kamarády jízdou kolem Slavkovska splnil!       

 

Další tvoje účast na akcích IVCA v dalším období?

Váhám s účastí - další akce jsou v Austálii, Francii a Indonésii, vzhledem ke vzdálenostem a náročné logistice se uvidí později.                                                                    

 

Co půjčená draisina od Ivan Křivánka?

Kolo je vypracované k dokonalosti dle zkušeností z minulých let - je dost stabilní - něco jako monopost závodních aut. Tato závodnička absolvovala za svou kariéru zkrácené turistické verze 6 x Paris - Roubaix, 5 x Tour de Vlaanderen, 1 x Liege -Bastogne - Liege, 1 x Amstel Race, 4 x Mistr Světa (Rakousko, Kanada, Dánsko, Francie), 450 km: Hiroshima - Nagasaki (8 dnů), světový rekord 133 km za 13 hodin - Šaratice 2012 a část etap Tour de France. Po dohodě mně Ivan Křivánek mistrovskou draisinu přenechal!

 

Tvoje další úspěchy?

Hodinovka - velodrom v Brně 2021 s časem 15,5 km, 2022 - 16,4 km,                        

 

A co příště? Zkusím zlepšit Ivanůj rekord 133 km za den!

Blahopřeji k Výkonům!