Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 14°C St 12°C Čt 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Slavkovská atletika na výsluní

Slavkovská atletika na výsluní

Mistrovství světa se slavkovskou účastí!

Mistrovství světa se slavkovskou účastí!

V České republice se letos našlo pět koulařů, kteří splnili limit pro účast na Mistrovství světa juniorů v Limě. Místa ve startovních listinách jsou však v každé disciplíně pro každou zemi nejvýše dvě. Kvalifikační limit splnili i dva slavkovští atleti – Marek Hrubý a Jan Fiala. Kvalifikace se uzavřela o posledním červencovém víkendu. Na prvních dvou místech, která zajišťovala letenky do Peru, byli Štěpán Resl z Jičína a Honza Fiala z Atletiky Slavkov. Jejich závod je na programu 27. 8.

Marek skončil na třetím místě jako první nepostupující, ovšem téměř okamžitě zaměřil svou pozornost na další cíl. V tréninku opustil juniorské náčiní a podnikl první úspěšné kroky s koulí o hmotnosti 7,26kg. Na prvních mužských závodech zapsal osobní rekord 15,43 m. Tímto výkonem se s přehledem kvalifikoval na Mistrovství ČR do 22 let, které hostí 24. – 25. 8. Jablonec na Nisou.

 

Olympijští finalisté ml. žactva

Jednou za dva roky se v ČR koná Letní olympiáda dětí a mládeže – vrcholná přehlídka těch nejlepších sportovkyň a sportovců žákovských kategorií z jednotlivých krajů ČR. Právě z těchto mladých dívek a kluků to svou pílí a tréninkovou dřinou někteří dotáhnou až do reprezentačních výběrů pro „velké“ olympijské hry. V atletice mohlo v 6 individuálních disciplínách startovat za každý kraj pouze 6 dívek a 6 kluků, tzn. že do výběru kraje se dostali pouze ti nejlepší. O to větší radost jsme měli z toho, že slavkovský atletický klub měl poprvé hned dva zástupce mladšího žactva – Adélu Procházkovou a Antonína Kočvaru, oba excelentní sprintery na 60 m. Adéla i Tonda si v rozbězích zlepšili své osobní rekordy: Adéla - 8,11 s (nový oddílový rekord) a Tonda - 7,82 s. Oba následně prošli přes semifinále až do finálových bojů osmi nejlepších. Adéla ve finále doběhla na 5. místě, Tonda na 6. Oba dva skvěle zvládli prostředí vrcholných závodů a perfektní výsledky zpečetili společným během v rámci smíšené štafety na 4 x 60 m (5. místo).

Kromě Olympiády dětí a mládeže se koncem června konaly i další prestižní závody ml. žactva, ve kterých excelovali slavkovští atleti:

  • Viktor Poláček – vítěz Brněnské laťky v kategorii ml. žáků výkonem 153 cm (nový oddílový rekord).
  • Antonín Kočvara – mistr Moravy a Slezska v pětiboji (2 243 bodů).
  • Emilly Holková – 12. místo na Mistrovství Moravy a Slezska v pětiboji (2 039 bodů).

 

Premiérová sezóna družstev dospělých

Slavkovská atletika letos poprvé nakoukla do soutěže družstev dospělých. V 2. lize se konala 4 základní kola, jejichž poslední dějství hostilo 18. 8. Znojmo. V družstvu mužů skvěle debutovali juniorští vrhači Marek Hrubý a Honza Fiala, kterým výborně sekundovali skokani Arnošt Urban, Antonín Havrda a Matyáš Míča. Výsledek v podobě čtvrtého místa je zásluhou právě této pětice výtečných atletů. V celkovém součtu všech 4 základních kol se Slavkov umístil na 7. místě, které mu i pro příští sezónu zaručuje druholigovou příslušnost.

Družstvo žen by potřebovalo ještě jeden až dva roky, aby mohlo naplno ukázat kvality slavkovské atletiky a výsledkově držet krok s týmem mužů. Nízká účast, která se opírala především o dívky z řad žákovských kategorií, nemohla konkurovat etablovaným jihomoravským týmům. Celkové deváté místo ženám aktuálně nezaručuje účinkování v 2. lize pro příští rok. Situace kolem soutěže družstev je však poměrně živá a naděje umírá až poslední.