Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 14°C St 12°C Čt 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Taky je vám horko?

Taky je vám horko?

Nárůst teploty, extrémní výkyvy počasí a sucho představují výzvu, na kterou je nutné koncepčně reagovat. Hlavními tepelnými ostrovy města jsou průmyslové zóny na východě a jihu města, a k dopadům letních vln veder přispívají i přehřívající se sklizená pole.

Páteřní ochlazovací území je tvořeno městskou oborou, zahrádkářskou kolonií, zámeckým parkem, mokřadem a rybníkem. Je třeba jej dále doplnit na severovýchodě území. Nejodolnějším územím vůči suchu je městský mokřad. Pro udržení příjemného mikroklimatu ve městě je potřeba zachovat a rozšiřovat systémy uliční zeleně. Stromy, které by měly zajistit dodatečné ochlazování města v roce 2040, je třeba koncepčně vysázet nejpozději do roku 2025.

Na katastru města bylo v posledních letech vysázeno mimo zastavěné území 2 368 stromů a 15 533 keřů (aleje, biokoridory). Byly vysázeny dvě nové lokality uvnitř města – na louce pod ulicí Litavskou a započala se výsadba na tzv. „Bílé louce“ na Zelnicích. Efekt této výsadby bude zřejmý až za několik let. Stromy rostou pomalu.

V tomto týdnu zadáváme studii na řešení jižní částí Palackého náměstí, parkoviště na B. Němcové, parkoviště Lidická. Obě parkoviště jsou nyní v celé ploše z asfaltového povrchu s odvodem dešťových vod do veřejné jednotné kanalizace. Smyslem projektu bude tato parkoviště revitalizovat s cílem snížení likvidace dešťových vod do kanalizace a snížení tepelného ostrovu ve městě.

To znamená stávající povrchy nahradit vodopropustnými, zajistit vsakování do podloží dešťových vod, parkovací stání, komunikace, chodníky, výsadba stromů a keřů, úprava veřejného osvětlení, vybavení mobiliářem, vybudovat 2 stání na každém parkovišti pro nabíjení elektromobilů.

Součástí této studie tedy bude i návrh zeleně a mobiliáře. Tento koncept by také měl vytvořit bezpečnou cestu pro vozíčkáře od DPS až na samotné náměstí.

Řešené území v zákresu do KN

Marie Jedličková - místostarostka