Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 11°C Čt 14°C Pá 10°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Úspěchy slavkovské atletiky

Úspěchy slavkovské atletiky

Přesun Marka Hrubého do elitní koulařské skupiny, Mistři JmK družstev ml. žáků a ročník European Kids Athletics Games – Brno

Přesun Marka Hrubého do elitní koulařské skupiny

Marek je členem Atletiky Slavkov od samého začátku. Přesněji, do první tréninkové skupiny se přidal po prvním roce jejího fungování, v roce 2012. Od mala kombinoval atletiku s judem a oproti vrstevníkům měl od přírody úctyhodnou silovou výbavu. Dnes ho nepřehlédnete, svou hlavní disciplínu, vrh koulí, nezapře. Ale v určitou dobu jsme jako trenéři váhali, jestli ho při jeho výšce a silových parametrech nesměřovat ke skokům. Marek ještě donedávna držel oddílový rekord ve skoku vysokém mladšího žactva.

Vše rozhodla první kvalifikace na mistrovství republiky – přišla v hodu diskem. Hned první účast Marek proměnil ve čtvrté místo a poprvé se projevila jeho zarputilost. Během cesty domů z „nepovedeného“ závodu v Třinci promyslel a optimalizoval tréninkový plán na další období a neúspěch přetavil do nového odhodlání.

Během šesti let – od žákovské po juniorskou kategorii – vybojoval našemu oddílu 7 medailí z MČR. Dvakrát reprezentoval Českou republiku na Mezistátním utkání a letos splnil kvalifikační limit na MS U20. Samozřejmě stál o účast na světovém podniku v Limě, ale splnění limitu mělo ještě jeden dobrý důvod.

Překonání hranice 18,70 m byla podmínka reprezentačního trenéra Petra Stehlíka pro Markovo zařazení do koulařské tréninkové skupiny našich nejlepších, Tomáše Staňka a Tadeáše Procházky, při resortním sportovním centru MŠMT. Stalo se a Marek, který právě zahajuje studium na VŠE v Praze, se současně seznamuje se svým novým tréninkovým areálem na pražském Strahově.

Do resortního sportoviště není potřeba přestupovat. Marek tak dál zůstává členem našeho oddílu a my se můžeme těšit, že na budoucích mistrovstvích ČR bude mít náš oddíl stálé zastoupení.

Marku, ve Slavkově jsi strávil 12 dobrých sezón, tak přejeme nejméně ještě jednou tolik úspěšných. Těšíme se na příležitostné setkávání nejen na závodech, ale i na tvoje návraty na stadion s nejlépe odladěným kruhem v republice, na stadion ve Slavkově u Brna.

Díky za příkladnou pracovitost. Hodně zdaru do dalších let Ti přejí trenéři!

 

Mistři JmK družstev ml. žáků

Ve středu 11. září se v Blansku soutěžilo o tituly mistrů Jihomoravského kraje družstev v kategorii mladšího žactva. Do těchto bojů postoupilo 8 nejlepších týmů ze základních kol. V roli papírových favoritů mezi kluky byly týmy Blanska a Slavkova. O titulu se rozhodovalo až v poslední disciplíně – hodu kriketovým míčkem, kterou sice opanoval závodník Blanska, ale v bodovém součtu (boduje 12. nejlepších) byli vítězi této disciplíny, a tedy i celého mistrovského závodu, reprezentanti Slavkova. Po stříbru z roku 2022 a bronzech z roků 2021 a 2023 je jedná o první titul v soutěži družstev v žákovských kategoriích v historii našeho oddílu! Kluci si tak vybojovali i postup do semifinále Mistrovství Moravy a Slezska (21. 9. v Hodoníně), z kterého bude možné postoupit do finále MMaS (29. 9. v Blansku).

Holkám se letos nepodařilo navázat na loňský bronz. Důvodem byla především nízká účast, kdy z maximálního možného počtu 20 závodnic hájilo barvy Slavkova jen 10 statečných. Holky tak skončily až na šestém místě, které bohužel znamená, že do semifinále MMaS se oproti klukům nepodívají.

Družstvo ml. žáků: Adam Čižmár, Lukáš Herman, Viktor Holoch, Jonathan Chiedozie, Ondřej Jachymiák, Antonín Kočvara, Adam Kotolan, Tomáš Kropáček, Štěpán Maleňák, Ondra Minks, Václav Mrázek, Matěj Paleček, Viktor Poláček, Luděk Putna, Kryštof Slezák a Jan Žůrek.

Družstvo ml. žákyň: Nikol Hložková, Emilly Holková, Aneta Mrskošová, Markéta Novotná, Jitka Peksová, Natalie Pischová, Adéla Procházková, Eliška Sedláčková, Zuzana Sedláčková, Rozárie Stejskalová.

 

19. ročník European Kids Athletics Games – Brno – 31. 8. - 2. 9. 2024

Poslední prázdninový víkend brněnský sportovní areál pod Palackého vrchem hostil již devatenáctý ročník „neoficiálního mládežnického mistrovství Evropy“ v atletice, tzv. EKAG. V letošním roce se tohoto ojedinělého megapodniku zúčastnili také slavkovší zástupci. A nutno říci, že se ve startovním poli, čítajícím téměř 2500 účastníků z dvaceti evropských zemí, rozhodně neztratili.

Třídenní klání v atletických disciplínách přineslo neskutečný úspěch v podobě tří cenných kovů pro slavkovskou atletiku. Obrovskou radost trenérům přinesl již v první den závodů sportovní univerzál Jonathan Chiedozie, když v sobotním rozběhu na 60 m kategorie U13 zvítězil ve velmi kvalitním čase 8,40 s a tím pádem si zajistil účast v odpoledním finále. V tom dokázal udržet krok s nejlepšími, svůj čas ještě stlačil na nový osobní rekord 8,32 s, a získal tak skvělé třetí místo před vítězným Dregubiakem – 7,96 s (Slovensko) a druhým Borgem – 8,27 s (Malta).

Druhý den se Jony představil v poměrně „provizorní“ štafetě 4 x 60 m ve složení Kočvara – Poláček – Slezák – Chiedozie. I přes skutečnost, že borci neměli mnoho času na trénink seběhání předávek, podařilo se jim zejména skvělým rozběhem Tondy Kočvary a výborným finišem Jonyho Chiedozieho vybojovat časem 31,79 s další bronz. Vítězství patřilo Rumunské štafetě (30,89 s), stříbro brala štafeta Bulharska (31,14 s).

Závěrečný den patřil mimo jiné také finálovým kláním ve skoku dalekém. Do něj se podařilo postoupit Elišce Navrátilové výkonem 429 cm. Ve finále se jí podařilo tento kvalitní výkon ještě vylepšit na 434 cm, což znamenalo třetí místo, za vítěznou Horákovou z Neratovic (449 cm) a druhou Plevkovou ze Slovenska (446 cm).

Kromě medailových pozic zaznamenala slavkovská výprava další velmi kvalitní umístění a výkony:

Hod kriketovým míčkem U13 … Emilly Holková … 4. místo … 46,55 m

60 m U14 … Adéla Procházková … 5. místo … 8,16 s

Skok daleký U15 … Adam Konečný … 5. místo … 549 cm

60 m U15 … Adam Konečný … 6. místo … 7,45 s

600 m U12 … Eliška Navrátilová … 6. místo … 1:53,25

60 m U14 … Antonín Kočvara … 7. místo … 8,16 s

Skok vysoký U16 … Veronika Žůrková … 7. místo … 158 cm

600 m U12 … Aneta Kalinová … 9. místo … 1:55,54

 

Trenéři atletiky