Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 14°C St 12°C Čt 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Vítězným projektem participativního rozpočtu je lanové hřiště na Zelnici

Vítězným projektem participativního rozpočtu je lanové hřiště na Zelnici

První ročník participativního rozpočtu má svého vítěze.

Největší podporu ve veřejném hlasování získal projekt Pavla Vaňáčka Lanové dětské hřiště v lokalitě Zelnice. Projekt bude realizovaný celou alokovanou částkou tedy 500 tis. korun z městského rozpočtu. Propracovaný nápad získal podporu 213 hlasů.

„Projekt Lanové dětské hřiště se snaží řešit nedostatek dětských hřišť zejména v lokalitě Zelnice. Navrhujeme postavit lanové dětské hřiště, které bude sloužit nejen pro zábavu dětí, ale také pro rozvoj jejich dovedností, fyzické kondice a sociálních interakcí. Lanové hřiště bude navrženo s ohledem na bezpečnost, aby se všichni rodiče cítili pohodlně, když jejich děti hrají,“ uvádí autor návrhu.

Odbor investic a vedení města nyní projekt nechá po domluvě s autorem detailně vyprojektovat a nechá si zpracovat cenové nabídky příslušných dodavatelů. Spolu s tímto návrhem navíc může spojit i vlastní záměr, který byl letos naplánovaný – tedy vybudování dětského hřiště s příslušenstvím, které je plánováno v těsné blízkosti pumptracku. Cílem je vznik herní zóny pro děti různého věku. S přípravou realizace se začne již na podzim. V případě hladkého průběhu může být hřiště připraveno již na jarní sezónu 2025.   

První ročník participativního rozpočtu pod názvem Náš Slavkov byl spuštěn letos v dubnu, kdy radnice vyzvala občany k podání návrhů na zlepšení našeho města. Sešlo se celkem sedm realizovatelných návrhů. Další tři byly v kolizi s jinými záměry. Jeden projekt – úprava čekárny u dětských ordinací – je realizován z rozpočtu polikliniky a bude již brzy hotový.

„Jsem rád, že se potvrdilo, že našim občanům záleží na rozvoji našeho města a že jsou ochotni obětovat svůj vlastní čas a energii na zpracování podnětů. Ukázalo se, že lidem nejvíc chybí kvalitní venkovní prostor pro děti. I to je samozřejmě důležitá zpětná vazba, kterou si bereme k srdci,“ uvedl starosta Michal Boudný.

Radnice chce formu participativního rozpočtu zopakovat i v příštím roce za podobných podmínek. Základem bude opět přihlášení projektů, posouzení jejich reálnosti, hlasování občanů a následné vyhlášení vítězného projektu.