Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 14°C St 12°C Čt 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Základní škola Tyršova informuje

Základní škola Tyršova informuje

Adaptační soustředění žáků 6. ročníků a zahájení školního roku 2024-2025

Adaptační soustředění žáků 6. ročníků

Ve dnech 2. až 4. září 2024 proběhl adaptační kurz žáků šestých tříd v Koryčanech, v areálu Zdravá voda. Cílem bylo pomoci stávajícím i novým žákům najít své místo v třídním kolektivu a lépe se do něj začlenit, nastolit atmosféru spolupráce, podpory a vzájemné pomoci, stmelit a utužit vztahy mezi dětmi. Během tří dní se děti pod taktovkou tří pedagogů a čtyř zdatných instruktorů navzájem více poznávaly a pracovaly na budování pozitivního klimatu třídy.
První den kurzu hrály děti hry, jejichž prostřednictvím se bořily bariéry ostychu a prohlubovala se důvěra v sebe samého i důvěra ve spolužáky. Díky těmto aktivitám se začaly tvořit nové nitky přátelství a utužovaly se stávající vazby.
Druhý den programu byl nejen o týmových hrách, ale také ve znamení pobytu v okolí. Třídy byly rozděleny do osmi až devítičlenných skupin, které absolvovaly vždy s jedním z učitelů nebo instruktorů dobrodružnou cestu. Během ní plnily tvořivé, pohybové a koordinační úkoly, při kterých se musely umět dohodnout na pravidlech a postupu provedení a bylo zapotřebí správně komunikovat. Členové skupiny sestavovali například hromadný skupinový obraz dle předem daných kritérií, část cesty podnikli poslepu vedeni zvoleným zástupcem, museli překonávat překážky a prolézat připravenou pavoučí sítí. To vše museli zvládnout na neprobádaném území a směr cesty si volili dle připravené vytištěné mapy. Svými výkony mnohdy překročili svůj vlastní stín.
Třetí den byl věnován společnému sestavování třídních i školních pravidel, k jejichž plnění se všichni zavázali podpisem.
Žáci mohli společně strávit krásné slunečné dny. Bylo znát, že s vděkem a nadšením přistupovali ke všem úkolům a že se těší na budoucí společné aktivity.

lh

 

Zahájení školního roku 2024-2025

V pondělí 2. září naše škola opět ožila příchodem svých žáků. Žáci druhého až devátého ročníku se usadili ve třídách, přivítali se se svými třídními učiteli, učitelkami a samozřejmě s kamarády. 
Slavnostní zahájení školní docházky nových prvňáčků proběhlo ve venkovním areálu školy. Svoje ratolesti mohli v tento významný den doprovodit rodiče. Nejmenší žáčky přivítal pan ředitel Mgr. Jiří Půček společně s panem starostou Bc. Michalem Boudným a paní místostarostkou Ing. Marií Jedličkovou. Popřáli jim, aby do školy chodili rádi a učení je bavilo. Pak už se nejmladším školákům věnovaly jejich třídní učitelky, které je také zavedly do jejich učeben, kde na žáčky čekalo malé překvapení ve formě drobných dárečků. Rodiče se pak mohli podívat za svými ratolestmi do tříd a prohlédnout si místo, kde se jejich děti budou vzdělávat.
Všichni doufáme, že nový školní rok proběhne standardním způsobem bez problémů s energiemi, teplem, pandemiemi a podobně.

jp